Berita

Wednesday, 09 October 2019 / Published in Arkib, Berita

ALOR SETAR – Seramai 145 penduduk melibatkan 49 keluarga di daerah Baling dipindahkan setakat jam 6 pagi tadi ke dua pusat pemindahan di daerah tersebut.

Pegawai Kebajikan Masyarakat Daerah Baling, Shamsul Izrin Isahak berkata, dua pusat pemindahan sementara (PPS) dibuka iaitu masing-masing di Dewan Tun Razak (lama) dan Kompleks Sukan Batu 42.

Anggota bomba membantu memindahkan barangan peribadi penduduk ke pusat pemindahan.

Menurutnya, kesemua mangsa dipindahkan itu terdiri daripada penduduk dari Kampung Tanjung Merbau, Kampung Lubuk Pedati dan Kampung Pantai.

“Kawasan ini mengalami hujan lebat serta angin kuat sejak jam 6 petang semalam yang menyebabkan air Sungai Ketil melimpah sehingga 1 meter.

“Selain itu, Jabatan Pengairan dan Saliran (JPS) juga melaporkan bacaan paras air di Rumah Pam Pulai berada pada paras bahaya iaitu 50.75 meter,” katanya melalui suatu kenyataan di sini hari ini.

Anggota bomba membantu memindahkan barangan peribadi penduduk ke pusat pemindahan.

Shamsul Izrin berkata, pihaknya turut menyampaikan bantuan awal berupa kelengkapan diri kepada mangsa seperti selimut, kain batik, kain pelikat dan lain-lain barangan untuk kegunaan mereka di pusat pemindahan.

“Beberapa agensi lain turut terlibat dalam operasi menyelamat mangsa di ketiga-ketiga kampung terbabit antaranya anggota bomba, Angkatan Pertahanan Awam Malaysia, Polis Diraja Malaysia, Pejabat Daerah dan Pejabat Parlimen Baling,” katanya.

Ahad lalu, Sinar Harian melaporkan seramai 38 mangsa daripada 17 keluarga di daerah ini turut dipindahkan ke pusat pemindahan di Kampung Seri Ketengga dan Kampung Batu 8, Mukim Siong berikutan air naik selepas hujan tanpa henti selama lebih tiga jam.

https://www.sinarharian.com.my/article/51199/EDISI/Utara/Banjir-145-penduduk-Baling-dipindahkan

Wednesday, 09 October 2019 / Published in Arkib, Berita
Suspek yang ditahan. Foto ihsan JPNK

JABATAN Perhutanan Negeri Kedah (JPNK) menahan dua lelaki yang sedang leka mencuri kayu balak di Kompartmen 9 Gunung Inas, di Baling, semalam.

Pengarah JPNK Roslan Rani berkata, dalam serbuan kira-kira 3 petang itu, anggota JPNK turut menemui satu plastik berwarna putih disyaki mengandungi dadah dalam beg salah seorang daripada mereka.

“Semasa serbuan, kedua-dua lelaki terbabit sedang mengangkat kayu jenis meranti tembaga ke atas lori di dalam Hutan Simpan Kekal (HSK) berkenaan

“Menyedari kehadiran pasukan JPNK, salah seorang daripada mereka cuba melarikan diri dan pemeriksaan lanjut pada beg miliknya mendapati terdapat plastik putih dipercayai mengandungi dadah,” katanya dalam kenyataan, hari ini.

Roslan berkata kedua lelaki berusia 28 dan 30 tahun itu kemudiannya dibawa ke Pejabat Hutan Renjer Tawar untuk proses dokumentasi sebelum dibawa ke Balai Polis Kupang untuk membuat laporan polis.

Katanya kedua-dua suspek, penduduk tempatan, ditahan selepas perbincangan dilakukan bersama Pegawai Penyiasat JPNK.

“Lori serta dua unit mesin gergaji turut disita dan dibawa ke stor sitaan JPNK di Pejabat Hutan Renjer Jeniang untuk tindakan lanjut.

“Sehingga kini JPNK masih menyiasat jumlah kerugian akibat kegiatan curi balak di kawasan berkenaan,” katanya.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah Baling, Superitendan Syed Basri Syed Ali ketika dihubungi Harian Metro mengesahkan penangkapan suspek berkenaan dan penemuan dadah syabu pada salah seorang suspek itu.

https://www.hmetro.com.my/mutakhir/2019/10/505140/pencuri-balak-bawa-dadah

Wednesday, 02 October 2019 / Published in Arkib, Berita
Fenomena ikan mati,air sungai berbau busuk dan bertukar warna menjadi hitam sejak beberapa hari lalu, di Kampung Segaliud, Sandakan, berpunca daripasa sisa buangan kilang di kawasan berhampiran.

JABATAN Alam Sekitar (JAS) Sabah mengesahkan pencemaran yang berlaku di Sungai Segaliud, Sandakan, akibat sisa buangan kilang di kawasan berhampiran.

Pengarahnya, Amirul Aripin berkata, laporan berhubung pencemaran itu diterima pada 26 September lalu dan pada hari yang sama sepasukan pegawai menjalankan pemeriksaan di sungai terbabit.

Katanya, siasatan mendapati punca kejadian dipercayai daripada sisa kilang yang sudah dikenal pasti.“Dakwaan pencemaran berlaku di Sungai Segaliud didapati berasas berdasarkan siasatan pihak kami.

“Pihak kami ketika ini giat menjalankan proses pengumpulan bukti di lapangan dan dalam masa terdekat, kami akan menyiapkan siasatan lengkap berkaitan pencemaran ini untuk tindakan selanjutnya,” katanya ketika dihubungi hari ini.

Amirul berkata, pihak yang bertanggungjawab terhadap kejadian itu tidak akan terlepas daripada tindakan undang-undang.

“Tindakan akan diambil sekiranya mereka melanggar kesalahan peraturan yang ditetapkan.

“Kami turut berharap dalam masa terdekat ini, tindakan undang-undang dapat diambil. Kes disiasat mengikut Akta Kualiti Alam Sekeliing 1974,” katanya.

Terdahulu, pada 26 September lalu penduduk kampung mendapati air Sungai Segaliud bertukar hitam selain ikan dan udang mati sebelum bangkainya timbul di permukaan sungai.

Sementara itu, nelayan, Mail Until, 44, berkata, punca pendapatan mereka terjejas sejak sungai itu tercemar oleh pihak tidak bertanggungjawab.

“Tiada ikan dan udang boleh dipukat lagi. Semua sudah mati dan benih ikan termasuk anak ikan pun mati.

“Biasanya selepas berlaku pencemaran begini, ia akan mengambil tempoh sehingga enam bulan atau setahun baru ikan dan udang dapat dipukat semula,” katanya.

Sehubungan itu, Mail berharap perkara itu dapat diselesaikan dan dalam masa sama ada pihak yang dapat membantu mereka kerana semua nelayan di kampung itu kini sudah hilang punca pendapatan.

https://www.hmetro.com.my/mutakhir/2019/10/502768/sungai-segaliud-sah-tercemar

Wednesday, 02 October 2019 / Published in Arkib, Berita

GEORGETOWN: Kerajaan Pulau Pinang dan Perbadanan Bekalan Air Pulau Pinang (PBAPP) mahu pihak media melaporkan lebih banyak berita berkaitan air.

GEORGE TOWN, 27 Sept — Timbalan Ketua Menteri I Pulau Pinang, Datuk Ahmad Zakiyuddin Abdul Rahman (empat, kanan) dan Ketua Pegawai Eksekutif Perbadanan Bekalan Air Pulau Pinang (PBAPP) Datuk Jaseni Maidinsa (empat, kiri) bersama wakil media yang menerima anugerah cemerlang pada Media Night 2019 yang dianjurkan oleh PBAPP di sini malam tadi.

Timbalan Ketua Menteri I, Datuk Ahmad Zakiyuddin Abdul Rahman, berkata laporan berita berkaitan air seperti di Ulu Muda dan Sungai Muda antara Januari 2018 dan Ogos 2019 telah membantu menghasilkan keputusan yang positif.

Katanya, kerajaan negeri dan Kementerian Air, Tanah dan Sumber Asli (KATS) sudah mengumumkan larangan pembalakan di Ulu Muda bagi memulihara kawasan tadahan air selepas beberapa berita dan gambar berhubung pembalakan haram di kawasan itu dilaporkan sejak September tahun lalu.

“Pada Julai tahun ini, laporan berita yang mendedahkan pembuangan sisa haram di Sidam Kiri, Kedah, juga mengelak ancaman pencemaran air bekalan air di Pulau Pinang,” katanya ketika berucap pada malam penghargaan media PBAPP malam tadi.

Beliau juga melahirkan penghargaan kepada media massa kerana memaparkan cadangan Skim Penyaluran Air Mentah Sungai Perak (SPRWTS).

“Ia seterusnya mendorong KATS memberi perhatian kepada cadangan SPRWTS ketika ini, selepas Kerajaan Persekutuan terdahulu gagal melaksanakan skim ini selama lapan tahun,” katanya.

Zakiyuddin bersama-sama Ketua Pegawai Eksekutif PBAPP, Datuk Jaseni Maidinsa kemudian menyampaikan “Outstanding Water News Awards” untuk tujuh syarikat penerbitan berita bagi laporan berita dan gambar yang diterbitkan.

Setiap syarikat media berkenaan menerima RM1,000 yang kemudiannya akan disumbangkan kepada pertubuhan amal pilihan mereka. – BERNAMA

TOP