Berita

Thursday, 24 October 2019 / Published in Arkib, Berita

ALOR SETAR – Kerajaan Kedah belum memuktamadkan kontrak dua syarikat konsesi air, Air Utara Indah dan Taliworks Sdn Bhd yang akan tamat pada tahun 2020.

Exco Kerja Raya, Bekalan Air dan Sumber Air dan Tenaga, Datuk Zamri Yusuf berkata, berdasarkan perjanjian dimeterai kerajaan terdahulu, konsesi tersebut tamat tahun depan namun kerajaan negeri akan mengumumkan sama ada kontrak itu disambung atau sebaliknya setelah semua rundingan selesai.

Menurutnya, buat masa ini, pihaknya masih melakukan perbandingan kos penghasilan, pengeluaran dan kutipan dari pelbagai aspek selain meneliti kelebihan dan kekurangan sebelum membuat justifikasi berhubung keputusan kontrak penswastaan itu.

“Kerajaan negeri sudah wujudkan jawatankuasa peringkat negeri, yang bekerjasama dalam rundingan bersama syarikat konsesi termasuk Syarikat Air Darul Aman (Sada) untuk kendalikan loji pengeluaran dan bekalan air serta mengenal pasti tahap keupayaan semasa dan pengoperasian, serta kos ditanggung kerajaan negeri,” katanya menjawab soalan lisan Yeo Keng Chuan (PKR-Kulim) yang bertanyakan status kontrak dua syarikat konsesi air tersebut, pada persidangan Dewan Undangan Negeri (DUN) Kedah hari ini.

Zamri berkata, jawatankuasa terbabit merupakan komitmen kerajaan negeri dalam fasa transisi migrasi bekalan air di Kedah.

“Rundingan dan perbincangan masih berlaku, malah kita turut terima tawaran pihak korporat yang berhasrat untuk mengambil bahagian dalam operasi ini namun proses migrasi menyebabkan kita tertakluk pada akta dan kawalan bawah Suruhanjaya Perkhidmatan Air Negara (SPAN), faktor ini turut diambil kira,” katanya.

Zamri berkata demikian ketika menjawab soalan tambahan Muhammad Sanusi Md Nor (Pas-Jeneri), berhubung keyakinan kerajaan negeri membenarkan Sada mengambil alih peranan syarikat konsesi dalam pengoperasian memandangkan berlaku penjimatan RM140 juta setahun.

https://www.sinarharian.com.my/article/53517/EDISI/Utara/Kedah-belum-muktamad-kontrak-dua-syarikat-konsesi-air

Tuesday, 22 October 2019 / Published in Arkib, Berita

ALOR SETAR – Kedah merancang menambah keluasan kawasan tadahan air di Hutan Simpan Ulu Muda walaupun terpaksa kehilangan hasil kepada negeri ini.

Menteri Besar Kedah, Datuk Seri Mukhriz Mahathir berkata, kerajaan negeri menghentikan aktiviti pembalakan di kawasan tersebut kerana penjagaan sumber air menjadi keutamaan.

Justeru, kerajaan negeri akan memohon sumbangan kerajaan Persekutuan kerana sudah kehilangan hasil.

Menurutnya, kerajaan negeri memperuntukkan RM24.42 juta kepada Jabatan Perhutanan Negeri Kedah untuk meningkatkan pengurusan, pembangunan semula kawasan hutan simpan dan peningkatan kemudahan di semua hutan lipur di negeri ini.

“Kawasan sedia ada yang telah diwartakan adalah seluas 40,102 ekar. Kerajaan bercadang menambah seluas 83,753 ekar menjadikan keseluruhan kawasan tadahan air di Hutan Simpan Ulu Muda kepada 123,855 ekar. Ini adalah penambahan kawasan tadahan air sebanyak 209 peratus di Ulu Muda sahaja.


mukhriz (kiri) bergambar bersama ketua pembangkang kedah, muhammad sanusi md noor sebelum ucapan bajet kedah 2020 di wisma darul aman hari ini.- foto mukhriz mahathir fc mahathir fc

“Selain itu, kerajaan juga akan mewartakan kawasan seluas 20,240 ekar di Hutan Simpan Bukit Saiong, Sik sebagai kawasan tadahan air,” katanya ketika membentangkan Bajet Kedah 2020 di Wisma Darul Aman hari ini.

Dalam pada itu, seramai 4,511 wanita yang layak dan berdaftar di e-Kasih terpilih menerima bantuan kewangan bagi pembelian barangan asas sebanyak RM250 sebulan di bawah Program Kasih Ibu Darul Aman (KIDA).

“Bagi memastikan rakyat termiskin mendapat bekalan makanan harian, kerajaan negeri melalui Lembaga Zakat Negeri Kedah telah menubuhkan Pusat Bekalan Makanan Fakir Miskin di 576 masjid yang menelan belanja RM 10.5 juta setahun,” katanya.

Tambah Mukhriz antara perkara lain yang turut diberikan perhatian adalah meneruskan Tabung Khas Wanita Kedah pada 2020 dan menyediakan peruntukan sebanyak RM1 juta.

“Sebanyak RM3 juta juga disediakan untuk pembangunan prasarana masjid dan surau,” katanya

https://www.sinarharian.com.my/article/53132/EDISI/Utara/Sanggup-hilang-hasil-balak-demi-jaga-sumber-air

Wednesday, 09 October 2019 / Published in Arkib, Berita

ALOR SETAR – Seramai 145 penduduk melibatkan 49 keluarga di daerah Baling dipindahkan setakat jam 6 pagi tadi ke dua pusat pemindahan di daerah tersebut.

Pegawai Kebajikan Masyarakat Daerah Baling, Shamsul Izrin Isahak berkata, dua pusat pemindahan sementara (PPS) dibuka iaitu masing-masing di Dewan Tun Razak (lama) dan Kompleks Sukan Batu 42.

Anggota bomba membantu memindahkan barangan peribadi penduduk ke pusat pemindahan.

Menurutnya, kesemua mangsa dipindahkan itu terdiri daripada penduduk dari Kampung Tanjung Merbau, Kampung Lubuk Pedati dan Kampung Pantai.

“Kawasan ini mengalami hujan lebat serta angin kuat sejak jam 6 petang semalam yang menyebabkan air Sungai Ketil melimpah sehingga 1 meter.

“Selain itu, Jabatan Pengairan dan Saliran (JPS) juga melaporkan bacaan paras air di Rumah Pam Pulai berada pada paras bahaya iaitu 50.75 meter,” katanya melalui suatu kenyataan di sini hari ini.

Anggota bomba membantu memindahkan barangan peribadi penduduk ke pusat pemindahan.

Shamsul Izrin berkata, pihaknya turut menyampaikan bantuan awal berupa kelengkapan diri kepada mangsa seperti selimut, kain batik, kain pelikat dan lain-lain barangan untuk kegunaan mereka di pusat pemindahan.

“Beberapa agensi lain turut terlibat dalam operasi menyelamat mangsa di ketiga-ketiga kampung terbabit antaranya anggota bomba, Angkatan Pertahanan Awam Malaysia, Polis Diraja Malaysia, Pejabat Daerah dan Pejabat Parlimen Baling,” katanya.

Ahad lalu, Sinar Harian melaporkan seramai 38 mangsa daripada 17 keluarga di daerah ini turut dipindahkan ke pusat pemindahan di Kampung Seri Ketengga dan Kampung Batu 8, Mukim Siong berikutan air naik selepas hujan tanpa henti selama lebih tiga jam.

https://www.sinarharian.com.my/article/51199/EDISI/Utara/Banjir-145-penduduk-Baling-dipindahkan

Wednesday, 09 October 2019 / Published in Arkib, Berita
Suspek yang ditahan. Foto ihsan JPNK

JABATAN Perhutanan Negeri Kedah (JPNK) menahan dua lelaki yang sedang leka mencuri kayu balak di Kompartmen 9 Gunung Inas, di Baling, semalam.

Pengarah JPNK Roslan Rani berkata, dalam serbuan kira-kira 3 petang itu, anggota JPNK turut menemui satu plastik berwarna putih disyaki mengandungi dadah dalam beg salah seorang daripada mereka.

“Semasa serbuan, kedua-dua lelaki terbabit sedang mengangkat kayu jenis meranti tembaga ke atas lori di dalam Hutan Simpan Kekal (HSK) berkenaan

“Menyedari kehadiran pasukan JPNK, salah seorang daripada mereka cuba melarikan diri dan pemeriksaan lanjut pada beg miliknya mendapati terdapat plastik putih dipercayai mengandungi dadah,” katanya dalam kenyataan, hari ini.

Roslan berkata kedua lelaki berusia 28 dan 30 tahun itu kemudiannya dibawa ke Pejabat Hutan Renjer Tawar untuk proses dokumentasi sebelum dibawa ke Balai Polis Kupang untuk membuat laporan polis.

Katanya kedua-dua suspek, penduduk tempatan, ditahan selepas perbincangan dilakukan bersama Pegawai Penyiasat JPNK.

“Lori serta dua unit mesin gergaji turut disita dan dibawa ke stor sitaan JPNK di Pejabat Hutan Renjer Jeniang untuk tindakan lanjut.

“Sehingga kini JPNK masih menyiasat jumlah kerugian akibat kegiatan curi balak di kawasan berkenaan,” katanya.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah Baling, Superitendan Syed Basri Syed Ali ketika dihubungi Harian Metro mengesahkan penangkapan suspek berkenaan dan penemuan dadah syabu pada salah seorang suspek itu.

https://www.hmetro.com.my/mutakhir/2019/10/505140/pencuri-balak-bawa-dadah

TOP