Berita

Wednesday, 14 August 2019 / Published in Arkib, Berita

Kebersihan Pulau Payar perlu dikekalkan dalam menarik lebih ramai pelancong ke pulau ini.

LANGKAWI 31 JULAI – Kerajaan negeri melancarkan #keliakedahbersih di Pulau Payar sebagai salah satu usaha membantu taman laut untuk mengangkat pulau tersebut muncul kawasan pelancongan bertaraf antarabangsa di negeri dan negara ini.Exco Belia dan Sukan, Pelancongan, Seni dan Budaya, Pembangunan Keusahawanan Kedah, Mohd Asmirul Anuar Aris berkata, kerajaan negeri juga berusaha untuk membangunkan beberapa lagi produk pelancongan seperti Pulau Songsong dan Pulau Telur di Daerah Yan.“

Kami berhasrat untuk terus menjayakan pelancongan di negeri ini dan telah pun menjelaskan kepada Menteri Pelancongan, Datuk Mohamaddin Ketapi bagi memohon bantuan dari kerajaan Pusat.“Kami akan menyediakan sedikit infrastruktur kepada pulau-pulau ini dan Pulau Payar adalah antara matlamat utama,” katanya pada sidang akhbar selepas program gotong-royong menjaga kebersihan di Pulau Payar dengan kerjasama SW Corp, Kedah Tourism dan beberapa agensi kerajaan.

Mengulas pembinaan infrastruktur di Pulau Payar bernilai belasan juta ringgit namun masih belum siap, beliau berharap perkara tersebut dapat diberikan perhatian serius oleh pihak berwajib.“Pembinaan di beberapa tempat pulau ini juga diharapkan akan dipercepatkan apabila sudah tertangguh beberapa kali dan berharap ia diberikan perhatian dalam Mesyuarat Majlis Pembangunan Langkawi di bawah Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad yang juga Ahli Parlimen Langkawi.“Saya juga minta agar Lembaga Pembangunan Langkawi (Lada) turut memberi perhatian kepada pulau ini,” katanya.

Jelasnya, beliau berharap program tersebut akan dijadikan aktiviti berkala dari semasa ke semasa dan menyeru semua agensi swasta, badan bukan kerajaan dan agensi kerajaan menjayakan hasrat tersebut.Sementara itu, Pengarah SWCorp Kedah, Zaidi Tuah berkata, pihaknya mendapati banyak sampah kitar semula ditemui di Pulau Paya, namun ia dibiarkan begitu sahaja.“Kempen kesedaran yang digerakkan ini adalah untuk mengajar dan memupuk masyarakat agar sedar sisa pepejal ini juga mampu dijadikan sebagai nilai sumber ekonomi dan artistik,” katanya.

https://www.sinarharian.com.my/article/40619/EDISI/Utara/Kedah-giat-bangunkan-pulau-pelancongan

Tuesday, 13 August 2019 / Published in Arkib, Berita
Pulau Sonsong, Sumber Internet

YAN 07 OGOS – Empat buah pulau yang terdapat di daerah ini berpotensi untuk dimajukan bagi memastikan ia setanding dengan pulau yang menjadi pusat pelancongan di negeri lain.Pegawai Daerah Yan, Hakim Ariff berkata, pihaknya menyasarkan empat pulau yang terdapat di daerah ini iaitu Songsong; Bidan; Bunting dan Pulau Telur mendapat kehadiran pelancong yang ramai seperti Pulau Tioman dan Pangkor.Menurutnya, kesemua pulau ini sangat berpotensi untuk pelancongan kerana kawasannya yang cantik dan masih belum diteroka.
“Pihak MDY (Majlis Daerah Yan) juga masih dalam proses bagi menyelaraskan perkhidmatan bot untuk ke pulau berkenaan di jeti-jeti yang telah kita wartakan,” katanya.Hakim berkata, sekarang ini terdapat 13 pengusaha bot yang berdaftar dan kerjasama baik akan dilakukan bagi memastikan perkhidmatan terbaik dapat disediakan untuk pelancong.”Hasrat saya yang utama adalah memastikan masyarakat di daerah Yan ini dapat menjana pendapatan dari industri pelancongan di kawasan ini.

“Kita tidak mahu ada pihak luar yang datang atas dasar kepentingan diri kerana ekonomi tempatan perlu diutamakan,” katanya.katanya, di Yan terdapat 256 bilik penginapan, 19 buah chalet dan juga 70 buah bilik di Jerai Hill Resort yang berdaftar dengan pihak MDY.”Pelancong yang tidak mahu bermalam dengan berkhemah di pulau boleh menginap di bilik penginapan yang disediakan di sekitar daerah ini,” katanya.

Tambahnya, pihaknya juga dalam proses menyarankan kesemua pengusaha bilik penginapan ini agar berdaftar dengan MDY.”Ini bertujuan membolehkan kita bergerak bersama dalam memajukan pelancongan daerah ini,” katanya.

https://www.sinarharian.com.my/article/41698/EDISI/Utara/4-pulau-di-Yan-setanding-Tioman-Pangkor

Tuesday, 13 August 2019 / Published in Arkib, Berita

Langkawi. Gambar kecil: Amiruddin

ALOR SETAR 08 OGOS  – Sektor pelancongan kesihatan berpotensi dibangunkan di Langkawi kerana memiliki pelbagai fasiliti terutama Lapangan Terbang Antarabangsa Langkawi yang menawarkan penerbangan terus dari luar negara.Datuk Amiruddin Hamzah (Bersatu-Anak Bukit) berkata, negara ini juga dinobatkan sebagai destinasi lima terbaik dunia dalam sektor berkenaan dan mampu memberi tempias kepada Langkawi sebagai lokasi baharu pelancongan kesihatan negara.

Menurutnya, sebelum ini terdapat perancangan membangunkan Pantai Kok termasuk membina hospital antarabangsa di Langkawi, dan berharap projek itu dapat dikaji semula.“Kita boleh jadikan Langkawi sebagai pusat pelancongan kesihatan yang hebat dengan menaik taraf beberapa aspek. Selain memiliki pemandangan indah, pelancong boleh dapatkan rawatan di pulau legenda,” katanya pada persidangan Dewan Undangan Negeri (DUN), di Wisma Darul Aman, hari ini.Menjawab soalan tambahan Datuk Dr Mohd Hayati Othman (Pas-Tokai) berhubung cadangan Institut Jantung Negara (IJN) mengadakan kerjasama dengan Hospital Kulim sebelum ini, Amiruddin yakin ia mampu melonjakkan Kedah sekiranya cadangan itu direalisasikan.

“Ada cadangan wujudkan satu pusat IJN di Utara, untuk penuhi keperluan penduduk setempat namun kurang sesuai jika dibina di Langkawi, mungkin boleh dicadangkan bina di tanah besar Kedah, saya yakin sektor ini mempunyai pasaran luas,” katanya.Amiruddin turut mencadangkan agar Kedah mempelbagaikan penerokaan dalam sektor pelancongan lain, antaranya pelancongan pelayaran atau River Cruise.“Bangunkan River Cruise menyusuri Sungai Kedah dan Sungai Merbok, seperti di Melaka. Pakejkan khazanah sedia ada, bermula dari Ampang Jajar ke Tanjung Chali, sudah ada inisiatif perindahkan bangunan warisan di Pekan Cina dan Pekan Melayu ada mural. 

Seterusnya laluan ke jeti Masjid Zahir hingga ke Sungai Bohor, termasuk Gunung Keriang yang memiliki formasi unik batuan,” katanya.Katanya, sektor pelancongan tidak memerlukan pelaburan besar namun memberi pulangan baik kepada ekonomi negeri.“Kedah mempunyai khazanah dan warisan lama yang perlu digilap sebagai produk pelancongan, saya yakin ia mampu gamit pelancong ke tanah besar,” katanya.Amiruddin berkata, negara menyasarkan kemasukan 28.1 juta pelancong luar negara tahun ini dengan pendapatan kasar RM92 bilion, manakala sasaran 30 juta pelancong dengan RM100 bilion pada tahun depan.“Kedah harus ambil peluang, antaranya pelancongan perniagaan dianggarkan seramai 2.9 juta dan menjana RM4 bilion pendapatan negara kasar, selain wujudkan 16,320 peluang kerja,” katanya.

https://www.sinarharian.com.my/article/42043/EDISI/Utara/Bangun-sektor-pelancongan-kesihatan-di-Langkawi

Wednesday, 31 July 2019 / Published in Arkib, Berita

KUALA KETIL – Dua operasi kuari dikenal pasti punca hakisan pasir sehingga menampakkan struktur cerucuk Jambatan Kampung Besah di sini.

Penduduk, Rozimah Ayub, 45, berkata, beberapa batang cerucuk di dua bahagian tiang jambatan berkenaan kelihatan jelas kerana hakisan pasir.

“Bila tengok keadaan jambatan tu, kita pun rasa risau. Jambatan ini dilalui ramai pengguna jalan raya terutama pelajar sekolah.

“Harap-harap pihak berwajib dapat melakukan sesuatu,” katanya kepada Sinar Harian ketika ditemui di Kampung Besah hari ini.

Sementara itu, Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Kuala Ketil, Mejar Mansor (B) Zakaria berkata, hasil tinjauannya mendapati dua operasi kuari pasir darat yang pernah beroperasi sebelum ini menyebabkan hakisan di jambatan berkenaan.

Menurutnya, kedua-dua kuari tersebut beroperasi kurang 300 meter dari jambatan berkenaan sebelum diberhentikan kira-kira setahun lalu.

“Masalah operasi begitu hampir dengan Jambatan Kampung Besah ini pernah dibangkitkan dalam sidang DUN oleh bekas ADUN Kuala Ketil, Md Zuki Yusof dua tahun lalu.

“Jarak operasi kuari dengan jambatan sepatutnya 500 meter,” katanya.

Cerucuk jambatan bawah tiang kelihatan jelas akibat hakisan pasir.

Beliau berkata, walaupun operasi telah diberhentikan, jambatan berkenaan masih terancam sekiranya arus sungai deras.

“Sekiranya berlaku banjir besar, kita bimbang pokok-pokok kayu seperti balak yang dibawa arus menghentam batang cerucuk tersebut

“Selain itu, arus sungai kuat akan menyebabkan hakisan di jambatan semakin bertambah,” katanya.

Katanya lagi, pihak terbabit perlu mengelakkan kuari pasir darat atau pasir sungai dijalankan berhampiran lokasi-lokasi strategik.

“Bagi operasi kuari darat khususnya, zon penampan antara sungai dan kuari perlu dijaga,” katanya.

Mengulas tindakan diambil bagi mengatasi masalah di jambatan tersebut, Mansor berkata, beliau telah menghubungi Jabatan Pengairan dan Saliran dan difahamkan jambatan berkenaan masih lagi kukuh.

“Pejabat Daerah Baling dan Jabatan Kerja Raya juga telah maklum perkara ini. Saya yakin mereka akan mengambil langkah-langkah mengatasi masalah ini,” katanya.

https://www.sinarharian.com.my/article/40207/EDISI/Utara/Sampai-dah-nampak-cerucuk-jambatan

TOP