Pengumuman

Saturday, 12 December 2020 / Published in Berita, Pemakluman

Kerajaan Negeri Kedah melalui Lembaga Sumber Air Negeri Kedah menyokong penuh kenyataan yang dikeluarkan oleh Yang Amat Berhormat Menteri Besar Kedah.

Walaupun PBAPP menyatakan air yang diabstrak adalah di sebelah Negeri Pulau Pinang, namun tidak dapat dinafikan bahawa kawasan tadahan Ulu Muda yang membekalkan sumber air mentah kepada Negeri Pulau Pinang terletak di Negeri Kedah.

Selain itu, kos penyelenggaraan sepanjang sungai yang merentasi daerah-daerah di Negeri Kedah perlu diambilkira kerana kos ini ditanggung sepenuhnya oleh Kerajaan Negeri Kedah.

Kerajaan Negeri Kedah telah mendapati “Rare Earth Element” atau REE yang ditemui di Ulu Muda merupakan suatu bentuk galian mineral untuk menjana hasil baharu kepada Kerajaan Negeri Kedah. Justeru, semua pihak perlu menghormati dan tidak campur tangan dengan hak yang boleh diambil oleh Negeri Kedah demi kemakmuran bersama.

Pewartaan Enakmen Negeri yang menyatakan sempadan negeri diletakkan di garis pusat Sungai Muda telah pun berusia 35 tahun. Merujuk kepada asas pertimbangan “demand & supply” bekalan air pada ketika itu, tiada caj dinyatakan tetapi ianya perlu disemak dan dikaji semula pada masa kini.

Lembaga Sumber Air Negeri Kedah masih belum diwujudkan pada ketika itu. Ianya baru ditubuhkan melalui kelulusan Dewan Undangan Negeri Kedah selepas pewartaan Enakmen Sumber Air Kedah 2008 pada 27 Mac 2008. Lembaga Sumber Air Negeri Kedah adalah sebuah badan yang menguruskan sumber air di Negeri Kedah dan bertanggungjawab untuk memastikan sumber air negeri ini sentiasa berada di dalam keadaan terpelihara.

Selain itu, keperluan dan permintaan bekalan air terawat telah meningkat dengan mendadak berikutan dengan aktiviti perebakan pembangunan pada masa kini. Ini mengakibatkan jaminan terhadap sumber air mentah perlu sentiasa mencukupi dan tersedia. Oleh yang demikian, kos untuk mengekalkan sumber air mentah harus diberi perhatian yang serius agar dapat menampung keperluan tersebut.

Lembaga Sumber Air Negeri Kedah telah mengenakan caj pengabstrakan air mentah kepada Syarikat Air Darul Aman Sdn. Bhd. bagi setiap meter padu untuk kegunaan pembekalan air terawat kepada rakyat di Negeri Kedah. Pulau Pinang turut mengabstrak sumber air yang sama meskipun di sebelah Pulau Pinang. Sehubungan dengan itu, adalah wajar sekiranya Kerajaan Pulau Pinang membuat pembayaran berbentuk “payment for ecosystem” kepada Kerajaan Negeri Kedah atas tujuan bagi mengekalkan kawasan tadahan air sebagai kawasan tadahan termasuk kos penyelenggaraan dan pemuliharaan sepanjang Sungai Muda yang akan berkeupayaan untuk menjamin bekalan air mentah yang berterusan dan mencukupi bagi keperluan rakyat di Negeri Kedah, Pulau Pinang dan Perlis.

Noorulhuda Binti Mohammed Ali, AMK., BCK.
Pengarah Lembaga Sumber Air Negeri Kedah

Thursday, 29 October 2020 / Published in Pemakluman

Lembaga Sumber Air Negeri Kedah (LSANK) adalah satu agensi kerajaan yang mengawal pengurusan sumber air di Negeri Kedah. Sehubungan dengan itu, Unit Pengurusan Lembangan dan Perairan Pantai telah menyediakan Draf Akhir Kajian Pengurusan Lembangan Sungai Kedah 2020 – 2030 (Kajian Semula) bagi melontarkan pandangan cadangan penambahbaikan serta idea bagi menjilid Kajian Pengurusan Lembangan Sungai Kedah 2020 – 2030 (Kajian Semula).

Oleh yang demikian, Lembaga Sumber Air Negeri Kedah menjemput orang awam di Negeri Kedah ke medium tersebut melalui :-

(i) Walk in ke Lembaga Sumber Air Negeri Kedah, Aras 1, Blok E, Wisma Darul Aman, 05503 Alor Setar, Kedah Darul Aman bermula pada 1 November 2020 hingga 18 November 2020 jam 10.00 pagi hingga 12.00 tengahari.

(ii) Online di media sosial Lembaga Sumber Air Negeri Kedah bermula pada 1 November 2020 hingga 18 November 2020.

Sebarang pertanyaan dan maklum balas, sila hubungi Unit Pengurusan Lembangan dan Perairan Pantai di talian 04-7027667 atau [email protected]

Saturday, 12 September 2020 / Published in Aktiviti, Pemakluman

Assalamualaikum WBT. Salam Sejahtera.

PENUTUPAN OPERASI BEKERJA LEMBAGA SUMBER AIR NEGERI KEDAH

Dengan hormatnya, merujuk kepada perkara di atas.

2. Dimaklumkan bahawa penutupan operasi bekerja Lembaga Sumber Air Negeri Kedah dikuatkuasakan bermula 11 September 2020 hingga 25 September 2020 bagi menyahut saranan kerajaan untuk inisiatif memutuskan rantaian jangkitan COVID-19.

3. Keputusan ini diambil selaras dengan sidang media oleh Menteri Kanan Pertahanan pada 10 September 2020.

4. Sebarang pertanyaan lanjut, boleh menghubungi Lembaga Sumber Air Negeri Kedah melalui [email protected] atau FB Rasmi Lembaga Sumber Air Negeri Kedah. Kesulitan amat dikesali.

5. Semoga kita semua dilindungi dan terhindar daripada wabak COVID-19. Bersama kita hentikan wabak COVID-19.

Sekian, terima kasih.
#kitajagakita

Tuesday, 06 August 2019 / Published in Pemakluman
TOP