PENCURI BALAK BAWA DADAH

/ / Arkib, Berita
Suspek yang ditahan. Foto ihsan JPNK

JABATAN Perhutanan Negeri Kedah (JPNK) menahan dua lelaki yang sedang leka mencuri kayu balak di Kompartmen 9 Gunung Inas, di Baling, semalam.

Pengarah JPNK Roslan Rani berkata, dalam serbuan kira-kira 3 petang itu, anggota JPNK turut menemui satu plastik berwarna putih disyaki mengandungi dadah dalam beg salah seorang daripada mereka.

“Semasa serbuan, kedua-dua lelaki terbabit sedang mengangkat kayu jenis meranti tembaga ke atas lori di dalam Hutan Simpan Kekal (HSK) berkenaan

“Menyedari kehadiran pasukan JPNK, salah seorang daripada mereka cuba melarikan diri dan pemeriksaan lanjut pada beg miliknya mendapati terdapat plastik putih dipercayai mengandungi dadah,” katanya dalam kenyataan, hari ini.

Roslan berkata kedua lelaki berusia 28 dan 30 tahun itu kemudiannya dibawa ke Pejabat Hutan Renjer Tawar untuk proses dokumentasi sebelum dibawa ke Balai Polis Kupang untuk membuat laporan polis.

Katanya kedua-dua suspek, penduduk tempatan, ditahan selepas perbincangan dilakukan bersama Pegawai Penyiasat JPNK.

“Lori serta dua unit mesin gergaji turut disita dan dibawa ke stor sitaan JPNK di Pejabat Hutan Renjer Jeniang untuk tindakan lanjut.

“Sehingga kini JPNK masih menyiasat jumlah kerugian akibat kegiatan curi balak di kawasan berkenaan,” katanya.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah Baling, Superitendan Syed Basri Syed Ali ketika dihubungi Harian Metro mengesahkan penangkapan suspek berkenaan dan penemuan dadah syabu pada salah seorang suspek itu.

https://www.hmetro.com.my/mutakhir/2019/10/505140/pencuri-balak-bawa-dadah

You must be logged in to post a comment.